Folkebadet – et historisk navn


Vi får mange spørsmål om og har av og til opplevd komiske situasjoner på grunn av navnet vårt. Det er ikke så rart. Det er et navn som vekker nysgjerrighet. Navnet har sitt opphav i kontorlokalene våre som ligger i Porsgrunns gamle folkebad. Huset vårt har en særlig sterk historie for folk i nærområdet. Det er ikke hver dag det kommer mennesker inn for å spørre etter badstua, men det har skjedd. Det har også skjedd at en nyinnflytta familie la planer om å sjekke ut byens svømmehall hos oss. Heldigvis googlet de Porsgrunns Folkebad før de sto her i badetøy.

For omtrent seks år siden kjøpte gründerne av Folkebadet dette bygget med store tanker. Det vakre bygget, beliggende midt i sentrum med en historie og et utseende som mange drar kjensel på, var et godt utgangspunkt for deres visjoner. Her har det skjedd mye i årenes løp; her sitter historiene om menneskene i badet, i veggene.

Folkebadet er et reklamebyrå som ønsker å videreføre noen av de samme verdiene som Porsgrunns gamle Folkebad hadde i sin tid. Her er alle mennesker velkomne, med sine visjoner og tanker. Vi brenner for å hjelpe deg ett skritt videre. Enten det handler om fornyelse eller rekreasjon, små eller store strategiske endringer. I gamle dager handlet det om såpe, helse og godlukt. I dag handler det om kommunikasjon for å nå din målgruppe med ditt budskap.

Byggets historie startet med at Dr. Munk hadde et brennende engasjement for byens helsetilstand. Det var et stort behov i befolkningen – renslighet og helseforbedring kunne redde liv. Hele 32 prosent av skoleklassene i Porsgrunn by på slutten av 1800-tallet hadde eller var disponert for tuberkulose. Dr. Munk jobbet for at Samlaget skulle sette av penger til dette formålet gjennom flere år. Og til slutt, med hjelp av arkitekt Børve, sto Folkebadet klart uken før jul i 1895. Dusj, karbad og badstue til disposisjon for byens borgere. Et stort løft for Porsgrunn! Skolebarn fikk gratis bad èn gang i måneden.

Det går mange rykter om hendelser i huset. Ett av dem handler om en politikonstabel som var kjent som avstandsbeundrer av damene. Han ble tatt på fersken da han kikket inn gjennom nøkkelhullet i damebadet. Dette fikk konsekvenser; han måtte stå til rette for det kommunale ansettelsesrådet. En annen historie som følger huset, omhandler de som måtte rømme landet under andre verdenskrig. Disse menneskene hadde samlinger i husets kjeller, i all hemmelighet selvfølgelig.

Vi liker å se tilbake på historien, den gir oss en ekstra dimensjon. Den gir oss en visshet om at det ligger mye mellom veggene her. Her har mange verdensproblemer blitt løst, for er det ikke det man gjør i en badstue? Vi kan høre samtalene som ble ført. Om krig og fred. Kjærlighet og håp. Skuffelser og tøffe tak. Det var samfunnsvitere, bedrevitere, sladder og tull. Her har sikkert mange kunnet mene og påstå å ha svaret på  det meste.

Vi som jobber her i dag, ønsker å fortsette å bygge videre på alt det gode som har skjedd innenfor Folkebadets fire vegger. Vi skal ikke påstå at vi kan løse alle verdens problemer, men vi skal jobbe hardt for å løse de utfordringene som kundene våre deler med oss. Vi skal gi dem verktøy til å skape og utvikle. Vi er her for dem, som også badet var for menneskene.

Alle var velkommen inn i badet.

Og alle er velkommen inn til oss.